| Modlitwa o uwolnienie od działania złych duchów |
|
|
|
| Wpisany przez o. Bogdan Kocańda OFMConv |
|
Wydaje się, iż na szkodliwe działanie złych duchów względem człowieka
patrzymy dzisiaj z większym realizmem niż jeszcze dwadzieścia lat temu.
Świadomość zniewoleń duchowych jest o wiele większa, chociaż w skrajnych przypadkach przesadzona, prowadzi do demonofobii; jednak na samej świadomości nie możemy poprzestawać. Należy z wielką rozwagą podjąć wysiłek rozeznawania duchowego (najlepiej wraz ze stałym spowiednikiem lub kierownikiem duchowym) i kiedy będzie taka potrzeba, podjąć modlitwę o uwolnienie. Modlitwa osobista Jak mówi soborowa Konstytucja o Liturgii świętej Sacrosanctum Concilium w nrze 6: "Syn Boży swoją śmiercią i zmartwychwstaniem wyrwał nas z mocy szatana", dlatego tylko w Chrystusie jest nasze wybawienie i On jest naszą mocą. To ważne, gdyż bez względu na to, jakimi słowami będziemy się posługiwać przy modlitwie o uwolnienie, należy pamiętać, by najpierw uwielbiać Chrystusa, a następnie w Jego mocy podjąć konkretny akt walki duchowej. Akt ten zawiera trzy podstawowe elementy: - stanięcie do modlitwy o uwolnienie w imię Jezusa Chrystusa; - skierowanie wezwania do złego ducha, określające jego sposób działania i nakazujące mu odejść od siebie; - zabronienie złemu duchowi powrotu do siebie. Te trzy rzeczywistości stanowią tzw. kręgosłup osobistej modlitwy o uwolnienie, wokół którego można budować poszczególne formuły modlitewne. I tak dla przykładu, kiedy ktoś rozeznał ze swoim spowiednikiem, że jest dręczony przez ducha zazdrości, może sam ułożyć i odmawiać następującą modlitwę: "W imię Jezusa Chrystusa, mocą sakramentu chrztu świętego, zły duchu zazdrości odejdź ode mnie w czeluść piekła i nie wracaj więcej. Niech moc Pana mojego Jezusa Chrystusa nie pozwoli ci szkodzić ani mnie, ani nikomu innemu. Od daję się cały Chrystusowi i cieszę się, że błogosławi mojej Siostrze (mojemu Bratu) w tym, co posiada. Niech nigdy już twoje diabelskie działania nie rodzą we mnie zazdrości. W imię Jezusa Chrystusa, zły duchu zazdrości nie dręcz mnie już więcej. Idź do piekła i nie wracaj więcej. Amen". Winniśmy zawsze pamiętać, by w czasie modlitwy koncentrować się na Jezusie Chrystusie, a nie na swoich własnych słabościach lub złym duchu. Do tego ostatniego zwracamy się tylko stanowczo, ale z nim nie prowadzimy dialogu, ani go nie prowokujemy np. kpiąc z niego. Jako rycerze Chrystusa z wielką powagą i roztropnością prowadzimy swą modlitwę. Modlitwa w grupie Modlitwa w zespole nad osobą zniewoloną winna być prowadzona tylko w obecności kapłana Chrystusowego i tylko wówczas, gdy osoby służące tą modlitwą są dojrzałe w wierze, roztropne, nie doszukują się wszędzie diabła, lecz potrafią rozpoznać faktyczny jego wpływ i obecność oraz są aktualnie w stanie łaski uświęcającej. Podstawowymi cnotami u takich wstawienników powinny być pokora i miłość. Pokora, która pozwala wykonywać swą misję w postawie nieużytecznego sługi, oraz miłość, która przynagla do troski o dobro zbawienia braci i sióstr w wierze. Powyższe etapy modlitwy o uwolnienie mocno wpisały się w Polską rzeczywistość szczególnie w grupach Odnowy Charyzmatycznej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by stosowały je grupy Rycerzy św. Michała Archanioła czy grupy modlitewne św. O. Pio, Rycerstwa Niepokalanej albo innych ruchów działających w Kościele katolickim. Tam, gdzie jest wspólnota wierzących, gdzie członkowie żyją sakramentami, współpracują z kapłanem, angażują się duchowo w odnowę Kościoła i świata, posługa uwalniania winna być stopniowo rozwijana. o. Bogdan Kocańda OFMConv |
Serdecznie zachęcamy do lektury kolejnego, majowo-czerwcowego numeru naszego pisma. W najnowszym wydaniu min.: TEMAT NUMERU: Czy w życiu jest coś więcej? – o niezwykłych owocach i rosnącej popularności kursu „Alfa” mówią ks. Roman Trzciński i Stanisława Iżyk-Dekowska, str. 4 SIŁA MODLITWY: Św. Michał na bokserskim ringu – co Wódz Anielski ma wspólnego z boksem? Zagadka ks. Leszka Ciocha CSMA, str. 18 WOJOWNICY PANA BOGA: Język aniołów – z anielskiego na polski tłumaczy Roman Zając, str. 48 CHARYZMAT MICHALICKI: Nigdy nie żałowałem – o fenomenie „Powściągliwości i Pracy”, utarczkach z komunistyczną cenzurą i wierze czasów „Solidarności” opowiada ks. Mieczysław Gładysz CSMA, str. 52 ANIOŁOWIE W ŻYCIU ŚWIĘTYCH: Gwiazda telewizji w niebie – Święta Rodzina aktorami?! Ładne rzeczy…, str. 45
|
| Więcej … |
26/5/2013
Myśl na dziś
Najlepszym pocieszeniem ducha jest umocnienie pochodzące z modlitwy.
Św. Ojciec Pio
26/5/2013
Sylwetka dnia
26.05 – św. Filip Nereusz, prezbiter
26/5/2013
Czytanie na dziś
Jezus powiedział swoim uczniom: Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz [jeszcze] znieść nie możecie. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe. On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam objawi. Wszystko, co ma Ojciec, jest moje. Dlatego powiedziałem, że z mojego weźmie i wam objawi.
J 16,12-15
Redakcja „Któż jak Bóg”, Rycerstwo św. Michała Archanioła i księża Michalici zapraszają do udziału w XIV, 9 - dniowej pielgrzymce do Włoch na uroczystości odpustowe ku czci Św. Michała Arch. w Monte Sant’ Angelo w dniach 24 IX - 2 X 2013 r.
Trasa pielgrzymki:
Marki – Warszawa – Kraków – Padwa – Asyż – Fiuggia – Rzym – Pompeje – Monte Sant’ Angelo – San Giovanni Rotondo – Manopello – Lanciano – Loreto – Tarvisio – Kraków – Warszawa – Marki
Redakcja „Któż jak Bóg” oraz Księża Michalici zapraszają wszystkich zainteresowanych na rekolekcje pt. „Święte Duchy, Święte Księgi”, które odbędą się w następujących terminach:
Centrala Rycerstwa św. Michała Archanioła, al. Piłsudskiego 250, 05-261 Marki PKO BP 91 1020 1042 0000 8502 0014 7595
Prenumerata KJB
Towarzystwo Powściągliwość i Praca, al. Piłsudskiego 250, 05-261 Marki PKO BP 68 1020 1042 0000 8702 0218 9470
Zobacz listę księgarni, gdzie można nabyć nasz dwumiesięcznik albo zamów go w naszej księgarni internetowej
Ostatnio na forum
|
Losowe książki |
Najpopularniejsze w sklepie
|